Opinió

Ull de peix

#Cataloniawins

Amb números, s'hi poden fer meravelles

Tendència mundial: #cataloniawins. Escampeu-ho. En paraules de Vicent Partal. “La ciutadella ha caigut.” A la nostra alegria hi han contribuït diversos factors: les irracionals negatives del govern espanyol, aferrat a la lletra de la Constitució i oblidant que algun cop la Constitució hauria d'estar al costat dels ciutadans i no del poder, perquè la funció de les constitucions modernes és establir i defensar els drets dels ciutadans; hi han contribuït les amenaces, les prohibicions, les ridiculitzacions, les primarietats més inversemblants (la meva preferida: “No habrá votación: ha ganado la democracia”, de la senyora Camacho). I tot i això, a hores d'ara han votat 2.236.806 ciutadans, dels quals el sí/sí són el 80%.

Ara bé, esgotats els insults, sento que triomfa un argument: si comptem la població total (7.512.982) el nombre de votants és, ai horror, el 33%, i aleshores et diuen que això vol dir que el 67% està en contra. Ai, senyor! Aquesta barbaritat matemàtica, però, no resisteix les comparacions: sobre una població de 47.190.493, l'any 2011, el PP va ser votat per 10.830.693, i va tenir majoria absoluta, i tanmateix representa el 40% de vots, i per tant el 60% estaven contra Rajoy y sus muchachos. Voleu que ho calculem sobre un referèndum? A Escòcia, amb una població de 5.062.011, van votar no a la independència 2.001.924, que no arriba al 40% i això vol dir que els del sí eren el 60%. I és que amb números, com demostren els numeròlegs, s'hi poden fer meravelles. Als perdedors en la consulta més els valdria, en comptes de pesar xifres com abans pesaven paraules en una balança trucada, posar-se la gorra de pensar i iniciar una estratègia per a la negociació. A mi, el que m'interessa és una DUI, però, si fos espanyola, em posaria les piles i començaria a veure quants votants puc perdre o guanyar per solucionar problemes. Els han votat per a això: perquè governin. O no?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia