Opinió

“Catalunya ja somia la independència”

El títol d'aquest resum setmanal de l'espai televisiu El món ens mira és el mateix que el d'un extens informe publicat fa pocs dies pel diari La Arena de la ciutat argentina de Santa Rosa. No és un cas aïllat. L'acord per convocar eleccions amb caràcter plebiscitari pel 27 de setembre ha reactivat l'interès de la premsa internacional pel procés català, i cada cop són més freqüents els articles i reportatges que especulen amb el que podria significar l'aparició d'un nou estat europeu. El que abans era una possibilitat remota, és ara una probabilitat real i certa.

L'obertura de noves oficines de representació diplomàtica en diverses ciutats europees és vista com un altre pas endavant cap a la independència, i així ho explicava el rotatiu argentí: “El govern nacionalista de Catalunya pretén reforçar el 2015 la seva presència a l'estranger obrint noves oficines internacionals per facilitar la secessió d'Espanya, si els independentistes guanyen les eleccions programades pel setembre”, tot afegint-hi que “la diplomàcia exterior s'ha convertit en una de les prioritats de l'executiu català, les posicions del qual s'han anant apropant a l'independentisme d'aquesta regió de 7,5 milions d'habitants i una cinquena part del PIB estatal”. L'informe detallava l'evolució del procés sobiranista en els últims temps, i interpretava el sentit dels pròxims comicis: “Després de la prohibició d'un referèndum per part del govern espanyol, Mas va anunciar eleccions anticipades pel 27 de setembre que, en cas de victòria dels independentistes, implicarien l'inici de la sortida de Catalunya d'Espanya”.

L'atenció internacional sobre Catalunya no es limita, però, als mitjans de comunicació. El think tank Eurasia Review, de la ciutat d'Albany (EUA), acaba de publicar un informe sobre els últims esdeveniments del procés català, sota el títol “Catalunya aposta per convocar eleccions per mantenir viu l'impuls independentista”. El document explica que “la llarga pugna per la independència, que ha guanyat força durant la crisi, és un gran maldecap per al primer ministre Mariano Rajoy, que ha optat per la línia dura davant les ambicions catalanes”. Més endavant detalla els inconvenients de les plebiscitàries: “Les eleccions del setembre són una aposta arriscada per a Mas i els seus aliats, pel perill d'exposar les divisions del camp independentista. També pot resultar difícil mantenir l'entusiasme durant els pròxims vuit mesos”. També la formació Podemos és esmentada com una amenaça: “A banda de l'oposició del PP i dels socialistes, els partits catalans faran front a una competència dura davant el partit antiestablishment Podemos, que guanya suport arreu d'Espanya i s'oposa a la independència de Catalunya”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia