Opinió

Full de ruta

Valls, recordes Leonarda?

L’autobús escolar de Dibrani era aturat per la policia el 9 d’octubre del 2013 i ella va ser obligada a baixar per ser deportada a Kosova per una ordre ministerial teva

Roda el món i torna al Born és la dita que l’exprimer ministre francès Manuel Valls va triar per explicar per què ell abandonava França –França l’havia abandonat a ell molt abans– i aterrava a Barcelona per a l’eventual assalt a l’alcaldia. La dita, segons documentava Isabel Gimeno a El llibre dels refranys catalans (1989), s’associa al bon moment que vivia Barcelona amb festes cavalleresques, torneigs i processons que tenien lloc al Born i que irradiaven la seva fama arreu de la Mediterrània.

L’únic problema de tornar al Born és trobar un impertinent que et recordi què feies quan rodaves el món i el que feies no era tan dolç com el que dius. Recordes Leonarda, Valls? A veure si amb el cognom hi ha més sort. Recordes Leonarda Dibrani, Valls? Tampoc? Última pista: és una nena gitana. Què, ara sí, oi? Quan tu rodaves el món, el 9 d’octubre del 2013 Leonarda Dibrani, de 15 anys, viatjava en un autobús escolar amb els companys de classe i els professors per visitar Sochaux. Llavors encara no coneixies Albert Rivera i no elogiaves els valors d’Europa amb el logo de Ciutadans, però no pots haver oblidat que aquell octubre del 2013 tu eres el ministre de l’Interior de França. I aquí ho has de recordar tot, perquè tu vas ser l’executor d’una escena que va fer la volta al món. L’autobús escolar de Leonarda Dibrani va ser aturat en plena ruta per la policia que tu dirigies i, per ordre teva, l’alumna gitana va ser obligada a baixar del vehicle i, sense acomiadar-se de les amigues, va ser deportada a Kosova, d’on era originària la seva família, per una altra ordre teva. “Els estrangers, fins i tot en família o amb nens escolaritzats, quan deixen de tenir dret d’estada, han de deixar el territori [...]. L’emoció no pot ser l’única brúixola de la política”, vas dir aquell dia mentre Leonarda commovia la França sensible en una entrevista en directe des de Kosova amb un francès tan impecable com el teu. I res, ja és mala sort rodar el món, tornar al Born i trobar un impertinent amb memòria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia