Opinió

DARIA RODKINA

PINTORA D’ANIMALS DOMÈSTICS

“Cada cop més les mascotes es consideren part del nucli familiar”

Daria Rotkina (Moscou, 1991) és dissenyadora gràfica i pintora. Viu a Barcelona, des d’on ha creat una empresa que ofereix al món retrats d’animals de companyia

Com va néixer la idea de dedicar-se a retratar mascotes?
Estava fent un treball de disseny gràfic i a la casa que em serveix d’estudi hi havia cinc chihuahues. Els dibuixava per fer pràctica de la mà. Els companys de l’estudi em van dir que agafava molt bé la personalitat de cadascun. I així vaig començar en aquesta feina.
El seu primer encàrrec?
Va produir-se de manera informal. Al mateix estudi em van demanar el dibuix d’un gos per regalar-lo a una amiga, i això em va animar i vaig pensar que d’això en podria fer negoci. Vaig començar a mirar a internet i em vaig trobar en una mena d’Amazon per a artesans, gent que dibuixa i fa coses artesanalment i pot posar a la venda les seves creacions. És diu etsy.com i aquí vaig crear la meva plana doggyarts.etsy.com.
Què demana al client per captar la personalitat de la mascota?
A més de fotos de diferents angles demano que em descriguin en cinc punts la seva mascota, el caràcter de l’animal, com es diu, quina és la seva joguina preferida.
Per quina raó creu que els clients demanen el retrat?
Hi ha casos en què se’ls ha mort la mascota i en volen tenir un record. Això es deu al fet que, cada cop més, les mascotes se les considera part de la família.
Fora del seu àmbit familiar, quin va ser el seu primer encàrrec de debò?
Els animals sempre s’han dibuixat i pintat generalment de maner molt acadèmica, jo el que vaig intentar és fer-ho de manera fresca i que reflectís una personalitat, no un estereotip. El primer que vaig penjar a les xarxes va ser un buldog francès que va provocar molts comentaris positius. Hi va haver una noia que el va veure al meu compte d’Instagram i em va demanar que dibuixés el seu gos. En un principi ens comunicàvem en anglès, i finalment, en concretar l’encàrrec, ens vam adonar que totes dues vivíem a Barcelona.
Quin treball és el més singular dels que li han demanat?
Jo treballo sobretot per als Estats Units. També per a Austràlia i el Canadà. Però d’on m’encarreguen més coses singulars és Anglaterra, perquè tenen mascotes no tan convencionals. Solen adoptar conills, fins i tot em van demanar el retrat d’un porc espí. És clar que jo ho entenc, perquè jo vaig tenir com a mascota un cargol africà, que s’assemblen als d’aquí però són molt més grossos i no són comestibles. Com que viatjaven molt, els pares, que són com jo artistes, no em van deixar mai tenir cap gosset.
Els clients li demanen que hi afegeixi alguns atributs que no són especificament animals.
Una vegada em vam demanar un gos ficat a dins d’una caixa de diners, com en les bodes. També vestit d’astronauta, o com si fos el senyor Spock de Star Trek, amb diademes –això és un clàssic– i, sobretot a Amèrica, equipats amb les samarretes del seu equip de bàsquet preferit.
Les expressions dels animals són les mateixes que les de les persones?
Els animals, en concret els gossos i els gats, s’expressen amb tot el cos, no només amb la cara. I quan dibuixo la cara, en el que més em concentro per captar un determinat estat anímic és en els ulls i després en les orelles.
Hi ha molta gent que es dediqui actualment a dibuixar animals?
Quan vaig començar em pensava que era l’única. I no; hi ha moltíssima gent que ho fa, potser més tradicionalment. Històricament els animals han estat tractats com una part del paisatge o com si fossin un objecte com a part d’un bodegó.
Com ho fa per fer arribar els seus retrats?
Els meus originals són dibuixos pintats a l’aquarel·la. A qui li interessa l’original li faig arribar per correu, però en adonar-me que a molts clients mentre la reproducció fos de qualitat no els importava tenir l’original, vaig oferir la possibilitat més econòmica d’un retrat digital.
Però vostè ha sofisticat aquest procediment.
Bé, per poder fer tot això cal fer una estructura d’iniciativa empresarial. Buscant vaig trobar als Estats Units una empresa a la qual jo envio l’arxiu i ells s’encarreguen de fer arribar al client la reproducció emmarcada. I també m’ha permès desenvolupar una línia de marxandatge. També m’encarreguen de fer tasses amb la imatge de la mascota.
Què cobra?
Des de 30 euros pel dibuix digitalitzat petit i 80 pel format més gran d’obra original que seria com un DIN A4.
I la gent en queda contenta?
Sí, he rebut moltes respostes d’agraïment. A més, es un regal sofert. Tinc molts encàrrecs per Nadal de gent que vol regalar a parents i amics fotos de les seves respectives mascotes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia