Editorial

Desprotecció estatal del corall vermell

Les escasses colònies de corall vermell que hi ha a la Mediterrània estan amenaçades pel canvi climàtic, que fa pujar el nivell del mar i les exposa a les onades costaneres que les degraden, i l’activitat extractiva per al seu ús en joieria. Els informes elaborats per experts internacionals asseguren que només un 4% del corall vermell de la costa catalana està en bon estat de conservació i, paral·lelament, les seves colònies estan protegides per diverses normatives internacionals. En vista de tot això, el govern de la Generalitat va aprovar l’any 2017 una veda de 10 anys que havia d’entrar en vigor aquest any amb la intenció de protegir el corall i, per tant, aquestes colònies que tenen un alt valor ambiental ja que són el refugi de multitud d’espècies de peixos i invertebrats. L’Estat espanyol, però, i usant l’article 155, va deixar la veda sense efecte i va donar llicències d’extracció, cosa que va provocar les queixes de diferents partits catalans, entre els quals els dos del govern català, PDeCAT i ERC, i el PSC. I no només això, la fiscalia de medi ambient també ha demanat al govern de l’Estat que adopti la veda.

Curiosament, però, el govern estatal, ara en mans del PSOE, i tot i les queixes del PSC a la decisió del PP, no ha mogut fitxa. De nou, el govern de l’Estat demostra la seva ineficàcia a Catalunya, com quan el Ministeri de Foment recorre contra el reglament del taxi i origina una crisi sense precedents al sector o quan també Foment és incapaç de concretar una decisió presa sobre l’N-340. La ineficàcia d’un Estat lent de reflexos i que únicament es fixa en on comencen i on acaben les competències de cadascú per fer-se valer com el perdonavides del barri passa factura als ciutadans. I cada cop més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia