Editorial

Trump topa amb el quart poder

Entre els molts defectes de Donald Trump, s’hi acaba d’afegir el fet d’ignorar que en un estat de dret la premsa és el quart poder. Un poder que sense estar oficialment establert en realitat s’afegeix al legislatiu, al judicial i a l’executiu per garantir el correcte funcionament del sistema de llibertats. Justament la llibertat que tanta nosa fa al president dels Estats Units, que ha declarat els periodistes “enemics del poble”. Intentar confondre els interessos públics amb els interessos personals és més propi dels dictadors, per això l’enèsim estirabot del magnat reconvertit en polític ha provocat vergonya transversal a tota la societat nord-americana, més enllà dels incondicionals partidaris que aplaudeixen totes les seves sortides de to.

De la vergonya, però, s’ha passat als fets i 300 mitjans de comunicació han creat un front comú contra els atacs presidencials. En resposta a una crida feta per ‘The Boston Globe’, centenars de diaris, des de grans mitjans fins a mitjans locals, s’han afegit a una iniciativa que pretén defensar la llibertat de premsa i recordar als lectors que aquests és un valor sagrat als Estats Units. Aquesta vegada Trump s’ha buscat un enemic massa poderós, que al llarg de la història nord-americana ha demostrat que podia prestar grans serveis a la comunitat passant fins i tot pel damunt de l’inquilí de la Casa Blanca, quan aquest demostrava que no estava a l’altura del càrrec. Convertir els periodistes en un partit opositor és confondre el paper de cadascú i és menystenir la funció fiscalitzadora d’un gremi que està obligat a observar les normes deontològiques però que alhora no es mereix veure com algú intenta desposseir-lo de la seva obligació i del seu prestigi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia