Opinió

Keep calm

Gran soroll sense fets

Del que va passar l’any passat, els polítics han après que no cal posar dates límit

L’independentisme viurà la Diada de demà i les prèvies d’avui amb el cap ben alt. En moral de victòria. Malgrat que la forta sacsejada del darrer any farà que hi hagi menys gent en la manifestació de demà i menys entusiasme en els actes oficials de l’Onze de Setembre. No serà cap novetat que els grups polítics de Ciutadans i el PP no hi participin i que els socialistes ho facin molt tímidament. Ara mateix l’ambient polític es caracteritza per un moment de gran soroll sense fets. Els fets van passar l’any passat amb les lleis de ruptura del 6 i 7 de setembre, l’1 d’octubre, les declaracions d’independència, els empresonats, els exiliats, l’aplicació del 155, l’avançament electoral del 21-D etc. Aquest any no hi ha fets concrets. Hi ha un fort soroll provocat des de la política que espera constantment esdeveniments. Soroll que sovint impedeix pensar en el present i el futur del país.

De tot allò que va passar l’any passat, els polítics de tots els colors han après que no cal posar dates límit. La conferencia al Teatre Nacional la setmana passada del president Torra va voler marcar un inici de curs. Val a dir que podia haver pronunciat la mateixa conferència amb la mateixa repercussió al Parlament o fins i tot al Congrés dels Diputats responent a la invitació de la seva presidenta, Anna Pastor, que l’ha convidat a explicar la seva proposta per a Catalunya, i que els grups el puguin escoltar però també opinar, sense votar. Perquè una votació al Congrés ara mateix tindria totes les de perdre. El President Quim Torra al TNC va buscar l’èpica, però sense gaires precisions perquè ha vist el pa que s’hi dona quan des de la política catalana s’han posat dates concretes per fer passos endavant. “No val a badar”, van dir a Torra minuts abans de ser investit president. Vist el moment actual equivaldria a dir: “No val a desobeir.” Perquè el preu és massa alt.

Desobeir l’Estat o no desobeir. Aquesta es la qüestió. De moment, no sembla que hi hagi cap pressa. Enguany el temps sembla que sigui més llarg envers les preses de l’any passat, al voltant d’una diada 2017 que ha fet història.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia