Opinió

Keep calm

Inoblidables

La justícia d’aquest país, que es veu que encara té ànima franquista, s’ha proposat impedir-ho. Però no tan sols els alts òrgans judicials

Aquest dilluns hauria d’haver començat l’exhumació de les restes de Franco. Ja saben, però, que el Tribunal Suprem va aturar-ho temporalment. El 10 de juny era la data que el govern socialista de Pedro Sánchez havia anunciat que tindria lloc l’acció de desenterrar el dictador, però la justícia d’aquest país, que es veu que encara té ànima franquista, s’ha proposat impedir-ho. Però no tan sols els alts òrgans judicials. El nou Ajuntament que s’ha de constituir aquest dissabte dia 15 a San Lorenzo de El Escorial, fruit de les eleccions del dia 26, podria entorpir també l’exhumació de Franco. Segons sembla, es dibuixa una possible majoria del PP, Ciutadans i Vox que es faria càrrec de l’alcaldia del municipi on hi ha el Valle de los Caídos. Ja deuen haver sentit vegades alguns líders polítics d’aquestes tres formacions referint-se de manera despectiva i sovint menyspreant la feina d’associacions que vetllen per recuperar i restaurar la memòria històrica. En aquest sentit, recordo una carta al director en un diari de tirada nacional d’un familiar d’una víctima del franquisme que treballa des de fa anys per mirar de saber on són les restes del seu parent. Responia a la intervenció que el líder del PP havia fet en un congrés de la formació on havia llançat tot d’invectives i crítiques a la voluntat del govern del PSOE, fregant el mal gust i l’insult, de treballar per recuperar, commemorar i fomentar la memòria democràtica. Venia a dir que persones com ell confien en la feina de les entitats i associacions que no es dediquen només a buscar ossos dels seus avantpassats, sinó a refer l’esquelet de tota una societat. D’una societat democràtica que no sap on paren, per exemple, ni Federico García Lorca ni molts altres represaliats pel franquisme, però en què els partits demòcrates no són capaços de posar-se d’acord per exhumar les restes d’un dictador que reposen en una tomba pagada per tota la societat. I mirar així de girar full a un dels episodis més ignominiosos de la nostra història conjunta. D’uns fets inoblidables.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia