El lector escriu

Quan la democràcia redimirà els Països Catalans?

A l’article La acción de Cataluña de Miquel dels Sants Oliver (Campanet, Mallorca, 1864 - Barcelona, 1920) publicat a La Vanguardia (5-1-1907), diari que va dirigir des de 1906 fins a la seva mort, esdevinguda el 9 de gener de fa cent anys, s’hi llegeix: “Catalunya camina acordada amb la seva època i se sent contemporània.

Ofereix el seu modest exemple de reconstitució interior, després de la seva tràgica caiguda de 1714, després de la seva terrible captivitat i dispersió de set anys el 1808, després de les seves guerres civils i els seus bombardejos en ple segle XIX, per donar testimoni de la seva pervivència amb l’Exposició Universal de 1888. Això no ha de servir de reconvenció, abans ve a destruir el sofisma que els infortunis i les fatalitats les dona la història i no poden els homes contrarestar-les ni fer-los front. No; això no és veritat.”

Cal posar en relleu que Miquel dels Sants Oliver era un mallorquí plenament conscient de la seva pertinença a l’àrea lingüística i històrica dels Països Catalans, denominació que va ser proposada el 1962 per Joan Fuster en el seu assaig històric Nosaltres, els valencians.

La notícia de la nostra pertinença als Països Catalans –dividits llavors en províncies i ara en comunitats– va ser acollida amb entusiasme en un període en què encara “vivíem en la foscor” imposada pel dictador Francisco Franco, “Caudillo por la Gracia de Dios”, el qual amb gèlid odi manà afusellar el 1940 el president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys –l’únic president de govern elegit democràticament executat a l’Estat espanyol–, amb el criminal propòsit d’esborrar per sempre més del mapa d’Espanya les reivindicacions independentistes dels catalans. I per tal de reblar-ho i que quedés ben clar, prohibí la nostra llengua a les escoles i la Universitat, a la ràdio, al cinema i a la premsa.

A tot això ens preguntem: quan la democràcia redimirà els Països Catalans?

París



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia