El lector escriu

Anar de debò

Borja de Riquer, especialista en història espanyola i catalana dels segles XIX i XX i catedràtic d'història contemporània de la UB, en el seu llibre Anar de debò fa un extens recorregut sobre les relacions Espanya-Catalunya que permet constatar que l'abrupta convivència amb l'Estat espanyol al llarg dels segles ha esdevingut asfixiant.

El llibre de Riquer és una recopilació d'articles publicats als diaris La Vanguardia i a l'ARA. L'article del 29 d'octubre de 2015 (a La Vanguardia): Madrid perdrà Catalunya, m'ha interessat particularment; tres pàgines plenes de realitat constatable. Compara el cas de Catalunya amb el que van patir a Amèrica de l'ordeno y mando, ja que l'absència de cultura de pacte dels governants espanyols va provocar la independència de tota l'Amèrica llatina en pocs anys i després la de Cuba. L'actitud dels virreis, la penalització econòmica i el menyspreu van ser les principals raons per voler-se deslliurar d'Espanya.

L'historiador Jaume Vicens i Vives manifestava l'absència de cultura de pacte en els governants castellans, quan afirmava que eren una gent que s'estimava més lluitar fins al final abans que fer qualsevol cessió, que consideraven una indignitat. Els gairebé tres-cents dies del president Rajoy en funcions, incapaç d'arribar a cap acord per a la seva investidura, evidencia que la mentalitat ancestral dels governants espanyols resta intacta.

La Pobla de Segur (Pallars Jussà)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia