Editorial

Nova veu per a un premi consolidat

Girona va celebrar anit amb èxit una nova edició dels seus Premis Literaris, entre els quals destaca el premi Prudenci Bertrana de novel·la, a punt d'arribar als seus cinquanta anys d'existència. Un guardó nascut l'any 1968 com a reacció al premi literari en castellà que havia convocat l'Ajuntament franquista i que la societat civil gironina va contribuir a finançar i fer créixer els primers anys, en una nova demostració de força en aquells temps difícils. El Prudenci Bertrana l'han guanyat alguns dels grans escriptors catalans, com Manuel de Pedrolo, Avel·lí Artís-Gener, Baltasar Porcel, Quim Monzó, Jaume Cabré, Maria Barbal o Maria Mercè Marçal, i s'ha consolidat com un dels més importants de les lletres catalanes perquè es va saber reinventar després dels anys de la imprescindible resistència cultural. En el prestigi assolit hi té molt a veure el treball constant de la Fundació Prudenci Bertrana i de les institucions i empreses que li donen suport, tot i que massa vegades no ha tingut, a escala nacional, l'ampli ressò que hauria merescut.

El periodista Xevi Sala (La Bisbal d'Empordà, 1965) va guanyar el Prudenci Bertrana amb la novel·la
‘I ens vam menjar el món', un viatge en el temps “divertit i emotiu”, segons el jurat. El premi a Xevi Sala, director adjunt d'aquest diari, finalista del Bertrana el 2010 i guanyador del premi Roc Boronat el 2014, fa que es consolidi definitivament com a ferma realitat de la narrativa catalana. Els Premis Literaris de Girona també van reconèixer la poesia de Josep Maria Folquet, un assaig sobre el noucentisme de Jordi Casassas, Ricard Ruiz-Garzón i el científic Salvador Macip en literatura juvenil, la innovació d'Ernest Cahué i l'inclassificable talent del genial músic saltenc Adrià Puntí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia