Editorial

Contradicció socialista al País Basc

El pacte de govern que ahir va permetre la reelecció d'Íñigo Urkullu com a lehendakari certifica la incapacitat de la dreta basca a l'hora de pactar amb l'esquerra abertzale i confirma, en canvi, la bipolaritat dels socialistes a l'hora l'abordar les qüestions nacionals. El full de ruta pactat entre el PNB i el PSE té moltes similituds amb el que va decidir impulsar la majoria parlamentària independentista catalana. Ambdós projectes inclouen el dret a decidir i reivindiquen la consideració de nacions històriques. En aquest sentit, el pacte de govern subscrit al País Basc preveu la modificació de l'Estatut de Gernika en el termini de vuit mesos amb l'objectiu indissimulat d'avançar cap a la bilateralitat en les relacions amb el govern espanyol. Una música que provoca sordesa a la gestora del PSOE només quan prové de Catalunya.

Caldrà veure fins a quin punt el compromís assumit ahir per Urkullu en el sentit que aplicarà amb fidelitat el seu programa de govern no es va desinflant pel camí. De moment, amb els socialistes bascos ha acordat la constitució d'una ponència que debati la inclusió del dret a decidir al nou Estatut; això sí, remarcant que en cap cas es pensa tibar la legalitat vigent. Resulta evident que la legalitat no es trencarà mentre el dret a decidir no passi del pla teòric al pràctic, però la contundència mostrada ahir per Urkullu avisa que caldrà estar atents al que pugui passar. Dels primers moments de recel i d'incertesa, la gent que mou els fils de la gestora socialista ha passat a la resignació. Poder formar part d'un govern com el basc és un oxigen que no poden menysprear en aquesta etapa famèlica, però això els situa una vegada més en el relliscós i desconcertant terreny de la contradicció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia