Editorial

La Model, acord de país i de ciutat

L'acord signat ahir entre la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona per al tancament definitiu de la presó Model clou el que semblava un interminable procés per desmantellar un equipament penitenciari que no compleix els mínims requisits de dignitat per als actuals 700 presos preventius interns. Malgrat que no s'hi concreten terminis, el compromís per al trasllat és ineludible i la cessió dels terrenys a la Zona Franca per part de l'Ajuntament –que també s'ha compromès a requalificar-los– facilitarà la construcció de dos nous centres i tancar una Model que data del 1904.

La reordenació penitenciària que permetrà l'operació el situa com un acord de país, tal com assenyala el conseller de Justícia, Carles Mundó. Però alhora també és un gran acord de ciutat. El desmantellament de la Model –que ocupa dues illes de l'esquerra de l'Eixample– permetrà, com recordava l'alcaldessa Colau, dotar aquest barri d'un gran nombre d'equipaments, ja siguin llars d'infants, centres juvenils o zones verdes. Una reivindicació veïnal històrica. Un guany per a Barcelona completat amb la municipalització de la Trinitat Vella.

Aquesta és una operació que il·lustra com cap altra els beneficis d'una bona entesa i col·laboració entre administracions. La Model és una presó que fa molts anys que hauria d'haver estat tancada, sense que hagi estat possible tot i les gestions dels alcaldes Clos i Hereu i el principi d'acord aconseguit per Trias. Ara sembla arribar a la recta final, i amb la seva desaparició es guanyarà un gran espai per a Barcelona, però caldria que quedés d'alguna forma la necessària constància del negre paper que va tenir en la repressió franquista, amb el tancament de milers de presos polítics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia