Editorial

Banderes del règim del 78 per terra

En una brillant metàfora del que està passant amb el règim del 1978, una ventada va tirar ahir per terra les banderes que hi havia a la porta del Senat, on es va celebrar amb so de bombo i plateret la conferència de presidents. Després, al darrere del president espanyol, Mariano Rajoy, hi figurava la seva bandera i, a la dreta i a l'esquerra, les de Catalunya i Euskadi, en un clar missatge a aquells que creuen que aquests dos territoris són d'Espanya. Doncs bé: malgrat que la qüestió territorial és el problema més gran de l'Estat espanyol, Mariano Rajoy va seguir l'estratègia de sempre: no parlar-ne i confiar que el temps ho arreglarà.

Si no va parlar de Catalunya, ni d'Euskadi, de què va parlar Rajoy? D'economia, de pressupostos i de la carta social, amb la qual espera atreure els presidents díscols, Carles Puigdemont i Íñigo Urkullu. Ara bé: el mateix Rajoy va avisar que la recaptació actual, tot i millorar, està per sota de la registrada el 2007. I, per tant, totes les promeses socials que es puguin fer des de l'Estat espanyol per atraure la participació catalana i basca quedaran, com sempre, en res o a mitges.

Al govern espanyol es va imposant la idea que tot el que passa a Catalunya és el resultat d'un mal finançament. L'encerten en part. Aquesta és una de les causes, però hi ha altres raons de fons que ni tan sols s'han pres la molèstia de considerar. Si el PP examinés la seva conducta en relació amb el tercer Estatut podria assabentar-se d'algunes causes. En comptes d'això, ara se'ns promet la creació d'una comissió per millorar el finançament. Una comissió que treballarà sota els principis del sistema actual. Un cop més, paraules i promeses sense voluntat de complir-les.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia