Editorial

Advertiment d'Europa pel TC

La Comissió de Venècia, organisme del Consell d'Europa que vetlla pel compliment dels afers constitucionals, ha redactat un dur informe contra la reforma del Tribunal Constitucional que permet a l'alt tribunal suspendre càrrecs amb responsabilitats públiques que incompleixin les seves resolucions. Aquesta reforma, aprovada l'any 2015 en solitari pel PP, va ser ideada exclusivament pel govern de Mariano Rajoy per aturar el procés encetat per les institucions catalanes cap a la independència. El Consell Europeu considera que els canvis en les atribucions del TC no fan altra cosa que posar en dubte la neutralitat de l'alt tribunal i li recomana adoptar les mesures necessàries per tal de garantir la seva independència.

El dictamen, tot i no ser vinculant, és un advertiment en tota regla del Consell d'Europa al govern de Mariano Rajoy i les seves maneres de fer. Un govern que ha estat capaç de traspassar descaradament la línia vermella de la separació de poders per convertir el Constitucional en un simple tribunal al seu servei, davant la seva incapacitat manifesta de resoldre per la via política les reivindicacions de Catalunya expressades a través de les urnes.

Tres dels onze magistrats del TC ja van considerar inconstitucional la reforma, i l'informe del Consell no fa altra cosa que avalar les seves tesis. Per ara el Constitucional no ha gosat posar en pràctica fins a l'últim extrem les atribucions que li han estat donades, i ha recorregut a la fiscalia per actuar contra aquells que han desatès les seves resolucions. Caldrà veure quin serà l'efecte que tindrà l'advertiment. A Europa, si més no, ja saben que d'àrbitre neutral el TC en té poc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia