Editorial

No és el pressupost del PP

El Consell de Ministres va presentar divendres el projecte de pressupostos per aquest any que, a l'espera dels detalls, dimarts que ve, es consideren els primers posteriors a la crisi, ja que ni apugen impostos ni apliquen retallades. Segons les dades que va oferir el ministre d'Economia, Luis de Guindos, el PIB ha de créixer un 2,5% i la taxa d'atur ha de quedar per sota del 17%. A més, el dèficit de l'Estat espanyol es mantindrà en els límits imposats des de la UE.

Però sobre aquests pressupostos s'han de dir dues coses: primera, que són voluntaristes, ja que es dona per fet que totes les condicions que han afavorit l'economia espanyola els últims anys –salaris, tipus d'interès i preu de l'energia baixos– continuaran igual. I segona, que aquests no són els pressupostos que el PP hauria fet si hagués tingut majoria absoluta. Algunes millores socials són responsabilitat del partit d'Albert Rivera. És una condició que, per força, ha de causar incomoditat dins un PP no gens acostumat al pacte.

Hi ha dos factor clars més, un de naturalesa econòmica i un altre de política. El primer, que el dèficit públic espanyol continua equivalent al 100% del PIB, fet que suposa un llast enorme si mai s'haguessin d'aplicar polítiques contracícliques. I el segon, que el PP encara no té els vots necessaris perquè els pressupostos tirin endavant. Com que el PP no està acostumat a negociar ni a compartir mèrits, les acusacions de xantatge estaran a l'ordre del dia. I encara que s'aprovin els comptes, hauran de rebre el vistiplau de Brussel·les, on no és clar que es creguin les previsions de dèficit tenint en compte que De Guindos i Montoro ho confien tot a un augment de la recaptació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia