Editorial

Abandonar la UE no surt de franc

Els resultats de les eleccions al Regne Unit demostren que la gent s’agafa les eleccions de manera més seriosa que no pas els polítics que les convoquen. El que havia de ser una oportunitat per enfortir la majoria conservadora de cara a la complexa negociació del ‘Brexit’ s’ha convertit en el pitjor malson per a la primera ministra, Theresa May, que ha perdut la majoria absoluta i s’ha vist abocada a teixir noves aliances que li permetin continuar en el govern.

Encara que May aconsegueixi conservar el poder, però, res no serà igual. En primer lloc, les aspiracions d’abordar el procés de separació d’Europa amb una negociació dura queden afeblides després dels resultats de dijous. Encara més, el calendari de la mateixa negociació en resultarà afectat perquè abans de seure a la taula, May necessita establir un nou govern. Abandonar la UE no surt de franc, aquesta és la dura lliçó per als partits que han abordat la campanya electoral amb excessives dosis de prepotència. A May li ha passat factura això, però també la seva complicitat en passades retallades, que ella mateixa va acompanyar amb desafortunades promeses de nous impostos per a les classes més desfavorides. El ressuscitat dirigent laborista, Jeremy Corbyn, n’ha tret profit i també ha sortir airós del repte més difícil, que consistia a aconseguir la mobilització del vot dels joves.

Mentrestant Corbyn no llença la tovallola i, a més de demanar la dimissió de May, s’ha posat a treballar sense perdre temps buscant una majoria alternativa que desplaci els conservadors del poder. Una vegada païda la sotragada electoral, el que és del tot clar és que el calendari polític al Regne Unit serà de tot menys plàcid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia