Editorial

Montoro surt a fer por, un altre cop

El govern espanyol no se n’adona, o si se n’adona sembla que tant li fa, que l’actitud displicent i perdonavides d’alguns ministres, com ara Cristóbal Montoro, no fa més simpàtica l’administració espanyola a Catalunya, sinó tot el contrari. El ministre d’Hisenda va comparèixer ahir i va justificar les mesures addicionals aplicades a Catalunya per evitar que ni un sol euro públic es dediqui a partides “declarades il·legals” pel Constitucional. És a dir, a tot allò que tingui a veure amb el referèndum.

Montoro va tornar a agitar el fantasma de la por. Si tal desviació fos detectada, i al marge del fons de liquiditat autonòmica (FLA), caldria adoptar mesures “coercitives” suplementàries. És a dir, podria obligar a fer més retallades invocant la llei d’estabilitat, un fet que podria desequilibrar el pressupost de Catalunya. Tallar el FLA, tal com s’exigeix des de les posicions més dures, no és possible. Tal acció també afectaria tots els catalans, no només els que són favorables al dret a decidir, i a més, podria obligar la Generalitat a declarar-se en fallida. Ara bé: els mercats internacionals no distingeixen entre Catalunya i Espanya. Per a ells, seria tot l’Estat que es declararia en fallida.

El ministre d’Hisenda també va argumentar, dins de la línia paternalista que caracteritza el seu govern, que el control s’exerceix pel bé dels catalans, ja que la tensió independentista, assegura, està enfonsant l’economia catalana. Ens controlen pel nostre bé, doncs. Una afirmació en oberta oposició amb la realitat quotidiana: Catalunya creix més i té menys atur que Espanya. I per acabar, el ministre va assegurar que el referèndum no es farà “perquè no té pressupost”. Aviat sortirem de dubtes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia