Editorial

Catalans i bascos tomben Rajoy

La moció de censura contra Rajoy presentada pel PSOE es pot donar ja per feta després de l’anunci del vot favorable del PDeCAT, ERC i PNB que se sumaria als vots socialistes i el de les confluències de Podem. Catalans i bascos han estat clau en l’estrepitosa defenestració que va patir ahir Rajoy i que es consolidarà avui si no es produeix la dimissió del president espanyol en l’últim minut. Dimissió que en un estat de dret de fonaments democràtics Rajoy hauria hagut de presentar tot seguit de la sentència del cas Gürtel. I cal dir que des del punt de vista del republicanisme català les motivacions per fer fora Rajoy eren sobrades. És el president que ha liderat el cop d’estat del 155 contra les institucions catalanes i la repressió que ha comportat centenars d’imputats, presos polítics o exiliats i mereixia ser foragitat del poder.

Ara, s’equivocarà el candidat socialista a la presidència espanyola, Pedro Sánchez, si considerés que la votació és un xec en blanc. Sánchez ha de reflexionar sobre la seva col·laboració en la repressió a Catalunya i les seves desqualificacions barroeres al president Torra i el republicanisme català i rectificar. El Congrés va mostrar ahir l’immens fangar en què s’ha convertit la política espanyola amb el PP i el PSOE tirant-se pel cap la corrupció de cadascun. Poc es pot esperar d’un estat corromput i de baix nivell democràtic. Però amb l’accés a la presidència, Sánchez hauria de donar una oportunitat a la regeneració democràtica, també al diàleg tal com va apuntar en la seva intervenció, i per això cal acceptar la plurinacionalitat de l’Estat que representen catalans i bascos. I en el cas de Catalunya cal que opti per solucions al conflicte per vies democràtiques i posi fre a la repressió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia