Editorial

L’incert preacord pel ‘Brexit’

D’ençà que la primera ministra britànica, Theresa May, va anunciar el preacord pel ‘Brexit’ ha anat creixent a marxes forçades la crisi del seu govern i, en canvi, s’han anat desinflant les expectatives davant el protocol de desconnexió amb la Unió Europea. Els mateixos companys euroescèptics del grup conservador s’estan afanyant a recollir les signatures necessàries per impulsar la moció de censura que podria fer caure la seva cap de files, decebuts amb les concessions a Brussel·les. Que entre les set dimissions que la notícia ha provocat al gabinet de May s’hi compti precisament la del ministre responsable del ‘Brexit’ ja dona una idea precisa de l’abast del conflicte. L’alternativa a la situació actual, però, no és senzilla. Amb les eleccions europees a l’horitzó i el govern escocès amatent a la possibilitat de reeditar un referèndum per la independència, el fracàs d’una separació ordenada i mínimament satisfactòria podria passar factura a tothom.

Que Irlanda del Nord pugui gaudir de privilegis duaners i comercials en el nou marc normatiu és, d’altra banda, un punt que cou especialment als nacionalistes escocesos. Mentrestant, la Comissió Europea té pressa per tal que no es malmeni el preacord i manté l’agenda de la cimera de líders prevista per al dia vint-i-cinc d’aquest mateix mes, on s’hauria de segellar definitivament el conveni. Igualment, per dimarts vinent s’ha convocat els ambaixadors dels vint-i-set estats membres amb l’objectiu de compartir punts de vista i amb dubtes seriosos sobre les possibilitats que May passi d’aquesta data ocupant el seu càrrec. En vista de les dimensions del problema que la incapacitat dels negociadors ha anat engreixant, l’única certesa és que cap escenari és descartable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia