Editorial

Inversions transparents

Les dades aportades per l’estudi monogràfic de la Cambra de Comerç de Barcelona sobre l’impacte econòmic real de la inversió estrangera directa a Catalunya constaten tres realitats. La primera és que Catalunya lidera la inversió estrangera a l’Estat espanyol; la segona, que el Ministeri d’Indústria falseja la realitat amb una comptabilitat basada en la localització de la seu i no en l’impacte efectiu de la inversió; la tercera, que les notícies i interpretacions que s’han llançat des de Madrid sobre els perjudicis del procés independentista en l’economia de Catalunya, també des d’aquest punt de vista són interessades i no responen a la realitat.

El criteri del ministeri no és real, perquè quan una empresa estrangera amb seu a Madrid inverteix a Catalunya, comprant terrenys, construint fàbriques, comprant maquinària o obrint centres de treball, adjudica la inversió a Madrid i no allà on la inversió té un impacte productiu. És d’un criteri purament financer, que concorda amb la concepció centralista de l’Estat, però no amb la seva realitat econòmica. El càlcul real situa l’impacte de la inversió estrangera a Catalunya en el 22,5% del total espanyol (Madrid, 17%) l’any 2017 i sense oscil·lació a la baixa atribuïble a la situació política.

Diversos indicadors parlen de la fortalesa de l’economia catalana i del seu atractiu per a empreses i capitals estrangers i l’estudi de la Cambra de Comerç aporta realisme i claredat a aquesta radiografia, fins i tot per revelar que el lideratge català en l’atracció d’inversió estrangera no es tradueix al final en lideratge en la creació de llocs de treball. Una constatació gens anecdòtica, que no deixa espai a l’autocomplaença; ans al contrari hauria de generar una anàlisi i un esforç suplementari per corregir aquesta situació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia