Editorial

Incertesa de govern a Itàlia

La fi de la coalició de govern entre la ultradretana Lliga i l’antisistema Moviment 5 Estrelles (M5E) ha deixat Itàlia de nou davant la incertesa política. No és un fet nou al país transalpí, acostumat des de fa anys a governs de coalició de curta durada i a crisis constants que han portat fins i tot a la materialització d’executius tècnics. Semblava, però, que en aquesta ocasió l’aliança entre les dues forces podria haver tingut més estabilitat. No ha estat així, sobretot perquè el líder de la Lliga, Matteo Salvini, ha vist que té possibilitats, en unes noves eleccions, d’assolir més poder. La seva popularitat és inqüestionable, però fa basarda pensar en les conseqüències de les polítiques d’ultradreta que inclou el seu programa. La polèmica amb l’‘Open Arms’ i l’oposició ferma de Salvini a l’entrada de nous immigrants, és només un tastet del que pot fer en un futur si aconsegueix ser cap de govern. El seu antieuropeisme fa posar molt nerviós també Brussel·les i el món empresarial.

En tot cas, és evident el primer ministre, Giuseppe Conte, no tenia cap altra opció que la dimissió després de la moció de censura presentada per la Lliga. El que caldrà veure ara és si la jugada li surt bé, a Salvini, i el president de la república, Sergio Mattarella, convoca noves eleccions com voldria l’ultradretà o si, com sembla, permetrà que s’explorin possibles noves aliances entre, per exemple, l’M5E i el Partit Demòcrata de l’exprimer ministre Matteo Renzi. O fins i tot, amb el suport de Forza Italia, de Silvio Berlusconi. Res sembla impossible, a hores d’ara, com tampoc l’organització d’un govern d’unitat nacional que tingui com a principal objectiu l’aprovació dels pressupostos per al 2020. Tot plegat sota la mirada d’un Salvini a l’expectativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia