Editorial

Torra allunya la convocatòria electoral

La remodelació de govern duta a terme pel president Quim Torra ja en plena recta final de la legislatura arriba segurament més tard del que el mateix president de la Generalitat hauria preferit, però en qualsevol cas indica que la seva intenció no és convocar eleccions de manera immediata, sinó arribar al final del mandat amb aquest executiu i convocar els comicis segons els terminis establerts, independentment del que el Tribunal Suprem pugui decidir respecte a la seva inhabilitació. Així doncs, cal interpretar aquest moviment, que ha suposat el relleu dels titulars de les conselleries d’Interior, Empresa i Coneixement i Cultura, des del propòsit del president de reforçar el seu govern amb vista a uns mesos especialment complicats, en què s’haurà d’afrontar no només la pandèmia i tots els seus efectes col·laterals, sinó també la pressió judicial sobre la política catalana i, molt especialment, l’escenari plausible d’una inhabilitació de Torra i d’una transició atípica i estranya cap a la dissolució del Parlament i la convocatòria electoral.

Pel que fa al contingut de la remodelació del govern, el relleu de Miquel Buch a la conselleria d’Interior només es pot interpretar des del punt de vista que Torra hauria considerat que el departament ha acumulat un desgast excessiu en un context de mobilitzacions que han situat l’ara exresponsable al bell mig del focus polític i mediàtic. El cas de la conselleria d’Empresa, en canvi, és difícilment destriable de la desvinculació de JxCat i el PDeCAT i, en aquest sentit, el relleu d’Àngels Chacón –l’única consellera o diputada que no ha abandonat el PDeCAT– pretén reforçar la cohesió interna del govern, evitant l’aparició inesperada d’un tercer actor polític dins l’executiu. El relleu a Cultura, finalment, respondria més a un canvi de perfil per buscar una major projecció d’aquest sector. Tampoc no se li escapa a ningú que la remodelació ha afectat només els membres de JxCat. En tot cas, cal esperar que el mateix president en doni les explicacions oportunes públicament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia