Editorial

La fusió entre CaixaBank i Bankia

La fusió que CaixaBank i Bankia estan a punt de culminar per convertir-se en una sola entitat financera, més enllà de ser una operació feta amb tota la lògica del sector, on probablement no serà la darrera, comporta de retruc un nou pas en l’espanyolització de l’antiga caixa d’estalvis catalana, ja iniciada amb la seva sortida cap a València els dies previs al referèndum de l’1-O. Si bé és cert que CaixaBank ha continuat arrelada i compromesa amb Catalunya, també ho és que després de la fusió amb Bankia haurà de vetllar molt més per no perdre el compromís amb els seus orígens, també a les Balears.

Les dues entitats al·leguen que la pandèmia de coronavirus i la consegüent crisi econòmica han debilitat la seva posició econòmica i que sortiran reforçades de la fusió. Certament serà així. Només els estalvis que es derivaran d’aplicar una simple economia d’escala pel que fa a serveis, seran molt importants, i encara més en un moment en què el negoci bancari, independentment de la pandèmia, ja s’ha aprimat, i molt, arran del baix preu del diner i de l’arribada de les noves tecnologies. En tot cas, farien bé els responsables del nou gran banc d’aplicar amb seny aquesta economia d’escala, vetllant pels treballadors que amb tota seguretat en resultaran afectats. No s’ha oblidar tampoc que la concentració bancària a l’Estat pot ser bona per als bancs, però no pas per als seus clients. Baixa la competència i el negoci bancari és cada cop més un oligopoli. Les víctimes, els ciutadans i les empreses. I encara més quan les fronteres estatals semblen virtualment tancades als bancs europeus, en una Europa amb una unió econòmica que en aquest cas ho sembla només sobre el paper.

I hi ha, finalment, la incògnita sobre quin paper tindrà en el nou banc l’Estat, que té una participació majoritària a Bankia, o si n’acabarà sortint com estava previst quan va intervenir-la. I, entremig, saber també què passarà amb els 21.000 milions que Bankia encara no ha tornat a l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia