Editorial

Un altre curs polític passat pels jutjats

El Parlament de Catalunya inicia el curs polític aquesta setmana celebrant els 40 anys del restabliment de la cambra i homenatjant els polítics que hi han passat aquest temps, però la realitat de les Corts i de la política catalana la tardor del 2020 no té res a veure amb la recuperació de la sobirania que simbolitzava el restabliment de l’autogovern després de quaranta anys de dictadura franquista. La pressió judicial de l’Estat espanyol a Catalunya, apunta durant els pròxims mesos al president de la Generalitat, Quim Torra, que pot ser destituït per la seva defensa de la llibertat d’expressió; apunta al govern i el Parlament, que poden ser dissolts en qualsevol moment si el Tribunal Suprem confirma la inhabilitació del president; apunta a la cúpula dels Mossos i d’Interior de l’anterior govern, acusats de sedició i pendents de sentència a l’Audiencia Nacional; apunta a una trentena de càrrecs de l’administració i als síndics electorals processats pel referèndum de l’1-O; apunta a activistes com Tamara Carrasco, exalcaldes com Jordi Pesarrodona, participants en les protestes postsentència i en definitiva a la majoria social que defensa l’1-O i rebutja la reacció venjativa de l’Estat.

Una agenda judicial específica, atapeïda i impròpia de règims democràtics, que condicionarà de nou l’activitat política i la complicarà molt, alimentant el conflicte institucional, precipitant un final de legislatura insòlit i estrany o posant en perill les modificacions pressupostàries urgents per afrontar la crisi del coronavirus, entre altres coses. També els pressupostos de l’Estat estan condicionats per aquesta pressió judicial i per la que es continua exercint contra els presos polítics, suspenent el tercer grau penitenciari. L’oposició al Parlament i també una part de la majoria independentista assenyalen la branca i clamen per la convocatòria d’eleccions, però s’obliden del bosc que hi ha al darrere, amb tot l’aparell de l’Estat movent els fils d’aquesta judicialització que fa massa temps que escanya la política catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia