Editorial

La nova llei de memòria històrica

El dia 15 d’octubre vinent farà vuitanta anys que el president Lluís Companys va ser afusellat després d’un consell de guerra sense cap garantia jurídica i en què la sentència de mort estava dictada per endavant pels ànims de venjança de la dictadura franquista. Uns dies després, el 20 de novembre, en farà quaranta-cinc que el dictador Franco va morir al llit i que l’Estat Espanyol va emprendre, podríem dir, el difícil camí de la democràcia. Una democràcia espanyola els dirigents de la qual, hagin estat membres de la dreta hereva del franquisme o de l’esquerra que el va combatre, no han estat capaços, en tots aquests anys, d’anul·lar, no només el judici a Companys, sinó tampoc els processos i empresonaments que van patir milers de ciutadans a tot l’Estat. Ni tampoc, malauradament, de començar a buscar i a desenterrar, amb totes les garanties legals, els cossos dels milers de desapareguts per la repressió feixista, un nombre de víctimes mai trobades només superat per la tragèdia de la guerra a Cambodja. Una democràcia que, durant més de quaranta anys, tampoc ha permès jutjar els responsables d’abusos policials i de morts durant la Transició. El cas de l’exministre Rodolfo Martín Villa és el més paradigmàtic, però no és l’únic, en un estat que ha mantingut intactes durant anys moltes estructures de l’administració de la dictadura.

Davant aquest panorama vergonyós, només el govern del PSOE amb Rodríguez Zapatero va ser capaç de tirar endavant una llei de memòria històrica que, malauradament, va quedar curta. El govern de Pedro Sánchez, amb socialistes i Podem en coalició, està a punt d’aprovar una nova llei que, aquest cop sí, incidirà en la suspensió de judicis, processos i causes franquistes, en la recuperació de les fosses comunes, i prohibirà les entitats que facin apologia del franquisme. Una llei que és benvinguda, malgrat que arribi tard i que Sánchez sembli que s’hagi tret ara de la màniga com una basa important per poder negociar el pressupost amb Esquerra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia