Editorial

Una expansió amb llums i ombres

La fusió de CaixaBank i Bankia, ja ratificada pels consells d’administració de totes dues entitats, dona pas al primer grup bancari de l’Estat i un dels deu més importants d’Europa, amb 20 milions de clients, i cal enquadrar-la dins la lògica de concentració que s’ha instal·lat en el món de la banca a partir, d’una banda, de la crisi financera del 2008 i, d’altra banda, de la reducció del negoci arran del baix preu del diner. CaixaBank, que manté la dinàmica d’expansió a còpia d’absorcions, es queda un 74% de la nova entitat, conserva la marca i la direcció d’operacions i mantindrà els centres neuràlgics a Barcelona i Madrid i la seu a València, mentre que l’Estat en reté una participació d’un 16%, provinent del rescat de Bankia a través del FROB, que hauria de permetre recuperar abans del final del 2021 tots o part dels 21.000 milions de diner públic que no han estat retornats per l’entitat bancària rescatada.

No són menors, doncs, els aspectes positius de l’operació, que ha estat acollida amb complicitat, i fins i tot amb entusiasme, tant a Madrid com a Brussel·les. Però tampoc s’han d’amagar les ombres de tot tipus que planen sobre les conseqüències i els danys col·laterals de la fusió, que també poden ser importants. A ningú se li escapa que la major vinculació de CaixaBank a Madrid, al mercat madrileny, a l’Íbex-35 i en general al sistema financer de l’Estat genera dubtes sobre quines són les seves prioritats i com afecten les seves arrels catalanes, el futur de la seva obra social i la seva proximitat amb els centenars de milers de ciutadans d’aquest país que són o han estat fins ara clients de La Caixa. Tampoc està clar que la concentració –que comporta pèrdua de competència– hagi de redundar en una millora del servei als ciutadans clients i, en tot cas, no s’ha aclarit com afectarà la fusió aquest servei, quantes oficines s’hauran de tancar, quants caixers més desapareixeran del carrer i quants treballadors es veuran directament perjudicats per l’extinció del seu lloc de feina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia