Editorial

Res no ha canviat per a la visita de Felip VI

El govern espanyol considera que ara sí que es donen les condicions perquè Felip VI pugui venir a Catalunya i, així, el monarca serà demà a Barcelona acompanyat de Pedro Sánchez. Què ha canviat d’ençà que La Moncloa no va considerar oportú deixar-lo anar, fa dotze dies, a l’acte de lliurament de despatxos dels nous jutges, aquell acte en què Carlos Lesmes, president del Consell General del Poder Judicial, va plorar amargament l’absència del monarca? Segons el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ara les coses són diferents perquè ja s’ha fet pública la sentència del Tribunal Suprem que confirma la inhabilitació de Quim Torra i ja han passat l’1 i el 3 d’octubre, dates assenyalades per a l’independentisme català. L’argument pel qual el govern espanyol no va avalar la presència de Felip VI al ‘bateig’ d’una nova promoció de jutges era pervers perquè alimentava la idea que la commemoració de l’1-O i del 3-O podia comportar violència i amagava el veritable motiu, relacionat amb les batalles pel poder amb foc encreuat entre la dreta, l’alta judicatura i la mateixa Zarzuela.

Les condicions amb què el rei vindrà demà a Barcelona són les mateixes que dotze dies enrere, per més que des de La Moncloa es vulgui vestir el viatge de la més absoluta normalitat. A Catalunya hi continua havent una majoria representada al Parlament que rebutja la monarquia i que no oblida el discurs del 3 d’octubre, en què el cap d’estat va avalar la violència policial contra els que van participar en el referèndum. El vicepresident del govern, Pere Aragonès; el president del Parlament, Roger Torrent, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han expressat que no aniran a rebre’l. Al buit institucional ja anunciat s’hi sumaran protestes al carrer, com ja va passar en la seva darrera visita, al monestir de Poblet. Es fa difícil pensar que fer els ulls clucs a aquesta realitat i emmarcar la visita en això que n’han volgut dir ‘el reencuentro’ sigui un simple error de diagnòstic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia