Editorial

Quan la justícia no és la norma

L’absolució de Tamara Carrasco i la incapacitat de l’acusació de presentar cap prova o indici rellevant del delicte de desordres públics pel qual se l’ha jutjada, revelen no només la injustícia física i moral que ha patit aquesta noia durant els dos anys i mig que ha durat el seu processament, sinó també la magnitud del muntatge de la Guàrdia Civil, la fiscalia i l’Audiencia Nacional, que van abusar de l’autoritat que els concedeix la llei per construir una acusació de terrorisme i rebel·lió sense cap fonament. El temps ha demostrat que aquella farsa, acompanyada de la desmesura de l’operació policial i de l’altaveu mediàtic, només tenia un mòbil polític, que era criminalitzar els CDR, intimidar l’activisme sobiranista i imposar el relat de la violència de l’independentisme, que curiosament acabava de ser rebutjat per la justícia alemanya en la vista en què va refusar l’extradició de Carles Puigdemont a l’Estat espanyol.

El cas és paradigmàtic d’alguns dels greus problemes que rebaixen la qualitat democràtica de l’Estat espanyol. La falta d’independència de determinades instàncies judicials, que es permeten perseguir ciutadans, col·lectius o moviments amb una clara intencionalitat política, sigui induïda o no; la màniga ampla de la policia per acusar sense proves, tergiversar fets o actuar sense un control judicial efectiu; la falta d’honestedat de la immensa majoria de la política espanyola (i part de la catalana) que va condemnar sense judici posant els seus interessos polítics per damunt de l’Estat de dret, que proclama la presumpció d’innocència; la falta de rigor i veracitat d’un sistema mediàtic (amb comptades excepcions) que, intencionadament, va destacar i donar per bona l’acusació i ha amagat l’absolució i la injustícia comesa. Si la voluntat de fer justícia fos la norma, ni la Tamara hauria viscut aquest tràngol i un any de confinament forçós a Viladecans, ni l’Adrià Carrasco viuria exiliat a Bèlgica per evitar-lo; el problema és que ha estat l’excepció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia