Editorial

Els bisbes traspassen la línia vermella

Faria santament la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) si s’apliqués a si mateixa la màxima bíblica que resa així: “Al Cèsar el que és del Cèsar i a Déu el que és de Déu.” O, dit d’una altra manera, “als polítics escollits democràticament allò que és dels polítics i als bisbes el que és dels bisbes”. No es pot negar el dret als bisbes espanyols a opinar sobre la situació política ni, encara menys, marcar les línies pastorals que considerin oportunes als seus feligresos, però el document “«Fieles al envío misionero»” aprovat per l’assemblea plenària traspassa la línia vermella de la separació de poders en un estat de dret i aconfessional com es proclama l’Estat espanyol. Sense dir-ho, s’alineen amb el poder judicial, clarament enfrontat amb l’executiu, i s’erigeixen com a censors del legislatiu en assegurar que algunes de les lleis o projectes de llei aprovats recentment contribueixen a l’enfrontament entre espanyols. Es refereixen, és clar, a iniciatives com la reforma educativa, la llei de l’eutanàsia, la de memòria democràtica o la reforma legislativa del dret a l’avortament, totes elles impulsades i aprovades amb tota la legitimitat democràtica.

Tenen dret, els bisbes, a defensar els postulats de la dreta i la ultradreta espanyola, però no és admissible que demonitzin decisions democràtiques i és perniciós, irresponsable i fins i tot miserable que treguin l’espantall de la Guerra Civil per anar en contra del govern de coalició, com el citen directament en el text per referir-se a l’executiu de Sánchez. Recorren a la política del terror dient que veuen “renéixer les dues Espanyes de tan dramàtic record”. La duresa del text, dient que aquestes iniciatives legislatives posen en risc la llibertat, contrasta amb la tebior exhibida per la cúpula de l’Església davant d’injustícies que clamen al cel. El que no hi ha en el document és autocrítica. Atribueixen el descens continuat de parroquians, batejos, comunions i casaments a “assumptes que han aparegut de manera recurrent als mitjans”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia