Editorial

Platges sense tabac: salut i medi ambient

Barcelona comença a sancionar les persones que fumin en la desena de platges urbanes de la ciutat. L’ordenança preveu una última multa de 30 euros per a qui no apagui o guardi la burilla, en una mesura per millorar la salut dels banyistes, però també per conservar la platja, tenint en compte que una burilla a la sorra triga deu anys a desaparèixer. No és el primer municipi a aplicar les encertades restriccions sobre els fumadors a la platja i en l’espai públic obert, una tendència que s’ampliarà els pròxims anys per continuar la lluita contra el tabaquisme. Arran de la primera onada de la pandèmia, ja es va prohibir fumar a menys de dos metres de qualsevol persona al carrer o en una terrassa, per exemple. Barcelona fa un pas més per erradicar el tabac i ben segur que exercirà de locomotora que arrossegui altres municipis, no només metropolitans. Ajuntaments com ara els de l’Escala, Lloret, el Masnou o Sant Feliu de Guíxols ja van aplicar fa anys iniciatives per circumscriure els fumadors en espais concret de les platges, tot i que resulta complicat de fer complir. Aquest és un dels reptes de la nova norma, el compliment, perquè pràctiques com ara els massatges o la venda il·legal continuen burlant l’actuació d’informadors i guàrdies urbans.

La norma que resta pendent i que el govern de l’Estat va prometre abans d’acabar el 2022 és la modificació de la llei antitabac del 2005 –ampliada el 2010– i que hauria de concretar la prohibició de fumar en espais oberts com ara les terrasses dels bars, els estadis esportius –l’Spotify Camp Nou ja ho fa–, els parcs i les platges, precisament. Una norma sense data d’aplicació encara i que la ministra Darias hauria de presentar al Congrés dels Diputats a la tardor. L’última filtració de Sanitat admetia que suavitzaria la prohibició del tabac als vehicles particulars. La inicial prohibició total quedaria reduïda als vehicles on viatgin menors i embarassades. Cal esperar que el setge al tabaquisme en espais públics en què els fumadors poden incidir sobre la salut de la resta no sigui més suavitzat, ara que la cura per la salut pública esdevé, socialment, prioritària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia