Editorial

Posar el focus en la pau

La croada de Vladímir Putin per controlar Ucraïna i convertir-la en bastió de la seva frontera occidental ja acumula tot un any de guerra, de mort, de destrucció, d’atacs indiscriminats contra la població civil, de crims contra la humanitat, d’èxode de refugiats i d’un dolor que només poden arribar a descriure els milions d’ucraïnesos que l’estan patint en primera persona o a través de familiars i amics, des del front de combat o la rereguarda. Fa un any resultava difícil de concebre a Europa una agressió de les dimensions i la traïdoria de la que ha perpetrat Rússia contra Ucraïna, era difícil imaginar en ple segle XXI una nova guerra per annexionar-se uns territoris i redibuixar les fronteres del Vell Continent, i era impensable també que algú tornés a esgrimir l’amenaça nuclear com ha fet reiteradament el president rus. Un any després, tot això no només és una realitat, sinó que és una perspectiva de futur, alimentada pel rearmament dels dos bàndols i per una dialèctica bel·licista que no afluixa, ans al contrari, com demostren els encesos discursos pronunciats a Moscou i Kíiv amb motiu del primer any de la guerra.

L’aparició de la Xina com a promotor d’una iniciativa de pau, més enllà de l’escepticisme sobre la seva neutralitat i intencions reals i la desconfiança i desequilibri que susciten les seves propostes inicials als dos bàndols, té el valor de ser el primer intent seriós de posar fi a aquesta guerra. I no pot ser menor després de molts mesos en què la defensa de la legalitat internacional, el lògic suport a Ucraïna en tant que país atacat i el boicot i les sancions a Rússia, han deixat com a efectes col·laterals l’auge del negoci de l’armament, de les vendes de gas liquat i petroli per part dels Estats Units i el reforç i ampliació de l’OTAN al voltant del lideratge nord-americà i amb els pressupostos de Defensa dels països membres notablement incrementats. Resulta molt difícil no posar tants interessos en l’equació d’aquesta guerra. No es tracta de renunciar a donar suport a Ucraïna en la defensa de la seva sobirania, sinó de posar molt més èmfasi a buscar camins per a la pau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia