Editorial

El setge lingüístic de la dreta espanyola

L’aliança estratègica entre el PP i Vox acaba de fer un altre pas en el seu objectiu d’arraconar el català i menystenir els drets dels catalanoparlants, gràcies al Pla de Mesures Urgents del govern de les Illes per atreure i retenir professionals de la salut, que elimina el català com a requisit per treballar en la sanitat pública de les Balears. La mesura reforça la croada cultural, identitària i política de la dreta espanyola contra el català, i la principal conseqüència objectiva és que centenars de milers d’habitants catalanoparlants de les Illes no tindran el dret de ser atesos per la salut pública en la seva llengua pròpia, que no només és la llengua que els és més còmoda i en què millor s’expressen, també a l’hora de parlar amb el metge de torn del seu estat, una malaltia o un tractament, sinó que a més és una llengua oficial al territori de la comunitat autònoma balear.

La coartada de l’atracció i retenció de professionals de la salut, òbviament castellanoparlants, vinculada amb la garantia d’atenció mèdica i la reducció de llistes d’espera és una equiparació gratuïta i tramposa, perquè identifica el català amb una causa dels dèficits del sistema sanitari, quan atreure i retenir els professionals de la salut depèn de factors diversos, com ara les condicions de treball, el preu de l’habitatge o el cost de la vida, incloent-hi l’extra derivat de viure en una illa, uns factors més determinants que una particularitat lingüística que es pot resoldre amb voluntat i facilitant formació específica, com es fa en altres llocs. Cal denunciar el populisme i la demagògia, perquè són pura fal·làcia, però sobretot cal denunciar que al darrere de les falses excuses hi ha la intolerància cap a la realitat lingüística, històrica i cultural de les Illes, així com a la dels altres territoris de parla catalana (País Valencià i Catalunya), perquè nega la concepció unitària i uniforme d’Espanya que volen imposar costi el que costi. I en aquesta direcció va la mesura urgent implantada pel nou govern balear, limitant l’ús del català i el dret dels ciutadans a utilitzar-lo, en aquest cas, en la salut; en altres casos, en la justícia, l’escola o l’administració, perquè la solució final és la substitució lingüística.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia