Editorial

L’oli, amb antirobatoris als supermercats

La supressió de l’IVA sobre l’oli, un compromís arrencat per Junts al govern espanyol, serà, si és que es materialitza, la primera mesura governamental destinada a ajudar els consumidors afectats per la imparable escalada de preus. La desprotecció de la gent és evident davant una situació desbordada i plena de dubtes sobre la possibilitat que els empresaris estiguin especulant amb el tema. Sobretot tractant-se d’un producte de primera necessitat, estrella de l’agricultura estatal i ingredient que tots els metges inclouen en la dieta mediterrània. La diferència entre els costos de producció i el preu de venda final crida l’atenció. Mentre en origen l’oli ha experimentat en un any un augment que s’acosta al cinquanta per cent, quan arriba al final de la cadena de distribució, o sigui als supermercats, l’increment passa del setanta per cent. I no només això: l’organització de consumidors Facua acaba de fer públic un informe que acredita una coincidència de preus en les marques blanques, refugi de les butxaques més migrades, que podria respondre a un pacte il·lícit entre les grans cadenes.

És evident que les males condicions meteorològiques i les conseqüències mundials de la guerra repercuteixen a l’alça a l’hora de produir i vendre aquest i altres productes alimentaris, però l’augment incessant de preus ha de tenir un aturador perquè al final les famílies ja no podran ni costejar-se el menjar. Ho resumia molt bé el diputat d’ERC Gabriel Rufián en la darrera sessió del Congrés: la gravetat del tema la demostra el simple fet que actualment les ampolles d’oli ja porten sistemes antirobatori als supermercats. I això que el govern espanyol té dos ministeris que poden incidir directament en la qüestió. D’una banda, el d’Agricultura, que es va comprometre a fer un seguiment exhaustiu dels preus de l’oli però que fins ara no ha fet pública cap conclusió útil. I, de l’altra, el Ministeri de Consum, que hauria de vetllar per les bones pràctiques però de moment no es decanta pels expedients sancionadors. La llibertat de mercat en una societat capitalista com la nostra no pot emparar pràctiques d’enriquiment abusiu a costa de les llars. Suprimir l’IVA ha de ser tan sols el primer pas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia