Editorial

Impotència davant l’avenç de Trump

L’avenç imparable de Donald Trump cap a una nova nominació a la candidatura presidencial dels EUA per part del Partit Republicà només és comprensible per l’afebliment alarmant dels controls democràtics a la primera potència mundial. Amb total demagògia, i atiant sense escrúpols la xenofòbia amb un discurs populista, Trump acarona la possibilitat de tornar a la Casa Blanca mentre la justícia és incapaç de parar-li els peus, tot i estar acreditada la seva participació en la insurrecció que va desembocar en la presa violenta del Capitoli. Ni això ni les nombroses causes que té obertes, també per presumptes pràctiques empresarials il·legals, li han impedit arrasar a les primàries de Iowa, un primer tastet del que pot venir al darrere durant el llarg procés electoral dels Estats Units. D’ençà que va perdre les passades eleccions, l’empresari ha alimentat la teoria de la falsificació dels resultats, sense aportar mai cap prova, i es continua presentant com una víctima de la persecució judicial empesa segons ell pel Partit Demòcrata. Però intentar aclarir la seva responsabilitat en un assalt violent al principal edifici institucional del país i investigar possibles delictes en els seus negocis no és fer partidisme sinó tractar-lo com a qualsevol altre ciutadà, justament el fonament de la nació que tant diu que s’estima.

En realitat recuperar el càrrec de president li posaria a les mans la possibilitat d’autoindultar-se i quedar d’aquesta manera del tot blindat davant possibles accions judicials, i per tant al darrere de la seva desesperada campanya hi pot haver simplement motius estrictament personals. És clar que si aconsegueix tornar a la primera línia del poder polític no serà només gràcies a la facilitat amb què una part de l’electorat s’empassa les seves mentides i n’accepta la impunitat, sinó també per la incapacitat dels demòcrates d’oferir una alternativa prou seductora. Joe Biden és un president correcte que no ha defraudat ningú davant el desafiament de Putin i que presenta un balanç econòmic positiu. Però els seus problemes de salut i la incapacitat de fer brillar la seva número dos i possible substituta, Kamala Harris, afavoreixen el seu rival.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia