Editorial

Els reptes de l’electrificació

En la transició energètica s’està posant segurament molt el focus en la generació (plaques solars, parcs eòlics, geotèrmica, etc.) i en el consum (vehicles elèctrics, edificis passius, etc.) i poc en el transport i la distribució. I no és perquè no hi hagi problemes perquè n’hi ha i ja es comencen a manifestar limitant algunes inversions que no es poden fer per problemes de capacitat. La xarxa elèctrica actual va ser dissenyada per respondre a un sistema basat en pocs centres de producció de gran capacitat i molts consumidors repartits pel territori. Un esquema en forma d’arbre amb un tronc que transporta la saba cap a les branques que la distribueixen a les fulles amb molta capil·laritat. Però anem a un model més descentralitzat en el qual els consumidors també poden generar energia per a l’autoconsum o per bolcar-la en la xarxa i que altres l’aprofitin. Un model de generació distribuïda i neta en el qual, en comptes de grans centrals de producció, n’hi hagi més, més petites i més a prop de l’usuari final.

Lògicament ni el dibuix ni la capacitat de la xarxa que ens dona servei ara responen a aquesta idea i caldrà fer canvis de gran envergadura. En un món ideal, aquests canvis haurien d’anar al davant de les noves necessitats, però aquest no és un món ideal i el risc que la xarxa elèctrica acabi sent una cotilla per als reptes que hi ha plantejats és molt elevat. Podem arribar a tenir molts panells solars a les teulades i cotxes recarregant-se durant la nit però, si el sistema cardiovascular d’aquest cos col·lapsa, de res servirà. Per tant, cal abordar l’ajust de la xarxa i, en conseqüència, qui i com l’ha de finançar. Si tot l’esforç d’electrificació que s’ha de fer l’ha de pagar l’usuari bé directament, bé a través del rebut de la llum, la transició sortirà cara. I, tot i que més car és no fer-la, cal cercar mecanismes que no penalitzin aquell que intenta fer bé les coses. I, ja posats a fer bé les coses, agafem entre tots el compromís de no obrir més ferides en el territori, que aquesta necessitat de tirar cable no es converteixi en noves MAT que malmetin la natura. Posem tota la intel·ligència humana i artificial que calgui en aquest afany.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia