L'estudi dels vestigis del passat avança cap al futur

En un país on el pes de la història no només es troba documentat en els llibres sinó que en cada territori trobem les restes físiques de tot el nostre passat, calia posar ordre al sector de l'arqueologia. El pla integral per a l'arqueologia a Catalunya, presentat dimecres passat pel Departament de Cultura –en espera de les valoracions més meditades dels arqueòlegs–, ha representat un respir per a un sector neguitejat per la sensació de deixadesa de l'administració pel que fa a la regulació d'un àmbit de tanta transcendència científica, acadèmica i cultural.

D'entrada, el pla és important perquè cohesiona un sector tradicionalment dispers, amb problemes històrics que han representat un gran llast per al desenvolupament i la modernització de la pràctica i l'estudi de l'arqueologia. D'entrada se simplifiquen els processos administratius per excavar. Aquesta dinamització, entre altres avantatges, representa més motivació per als professionals i guanyar temps al temps, ja que cada cop més són els factors que poden malmetre les futures troballes, fins i tot abans que comencin les excavacions.

Un altre pas endavant és estipular un control de qualitat de les empreses que treballen als jaciments. El pla integral també potencia el món local, posa més atenció a la recerca i crea un vincle de col·laboració entre la direcció general de Patrimoni Cultural i la direcció general de Recerca, la qual cosa a la pràctica representa la col·laboració de dues conselleries i permet abastar la naturalesa polièdrica de l'arqueologia. I un altre tema que ha estat ben rebut per la professió: la potenciació del Museu d'Arqueologia de Catalunya.

Ara cal que tot es compleixi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.