Editorial

Cada cop més vulnerables

La civilització d'una societat es mesura també a través de la seva capacitat d'ajudar els qui ho necessiten, una franja de la població que –tal com acaba de constatar la Taula del Tercer Sector– no para de créixer. Catalunya ja es divideix entre els qui arriben a final de mes i els qui es poden permetre donar un cop de mà als qui es queden a mig camí. I aquesta tendència està molt lluny de canviar. Durant el 2014, segons el primer baròmetre de l'entitat, un 3,4 per cent més de gent va sol·licitar l'empara de les entitats solidàries, un augment que, segons les conclusions del mateix informe, fa que comenci a perillar la capacitat d'atendre aquesta demanda de manera adequada.

L'atenció als necessitats també ha estat torpedinada per la crisi. Les donacions privades han disminuït i es mantenen les ajudes públiques, alhora que creix el voluntariat, aquesta qualitat humana que fa que un país se senti orgullós d'ell mateix. Més de la meitat de les llars monoparentals amb almenys un fill estan en risc de pobresa a Catalunya, segons dades de l'ONG Save the Children, un altre indicador que afegeix preocupació a la situació que vivim. A més, el vuitanta dos per cent d'aquests casos els encapçalen mares, la meitat de les quals estan excloses del mercat laboral o treballen en condicions precàries.

La demanda d'ajuda social, doncs, es cronificarà, aquest és el diagnòstic de les persones que treballen al capdavant de les organitzacions que es preocupen dels altres. La part positiva és que els ingressos totals destinats a l'ajuda social han crescut un 2,9 per cent després d'anys de davallada. Senyal que socialment ens estem empobrint però no pas en solidaritat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia