Editorial

Sense abaixar la guàrdia

L'ús de la nostra llengua és una qüestió massa fràgil per abaixar la guàrdia a l'hora de protegir-la i potenciar-la. Així es constata en les conclusions del nou informe elaborat per la Xarxa Cruscat de l'Institut d'Estudis Catalans, Òmnium Cultural i la Plataforma per la Llengua, segons les quals els darrers anys s'ha reduït el nombre de persones que tenen el català com a primera llengua i hi ha dificultats per atraure més catalanoparlants entre la població nouvinguda.

Aquest afebliment de la posició hegemònica que hauria de tenir el català coincideix, a més, amb l'ofensiva dels tribunals espanyols contra la immersió lingüística i contra tot el que pugui representar una expansió dels nostres drets lingüístics. Per això, tal com reclamen els autors de l'informe, es fan necessàries polítiques més actives que busquin la millora d'aquest ús social. Una part dels problemes que patim, doncs, ens correspon resoldre'ls a nosaltres mateixos, els primers que hem de saber defensar la llengua pròpia amb la nostra actitud quotidiana. El repte no és fàcil perquè aquesta situació de retrocés només es pot revertir si entre tots som capaços de fer que el català sigui vist pels immigrants que arriben més com una oportunitat que no pas com una imposició.

Elegir els governants adequats també és un deure i una responsabilitat ciutadana, per això les noves majories formades al País Valencià i a les Illes Balears injecten optimisme pel que fa a la recuperació lingüística al conjunt dels Països Catalans.
Governs que ja han anunciat mesures esperançadores, com ara la derogació del decret del trilingüisme i la represa de les emissions de TV3. Passes en la bona direcció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia