Editorial

Oportunitat de salvar el planeta

Les negociacions, com es preveia, han estat dures i en cap cas poden satisfer tothom, començant pels grups ecologistes que el van qualificar de decebedor, però no es pot negar que l'acord signat ahir després de la cimera del clima de París és un pas endavant imprescindible en la carrera per intentar salvar el planeta. Certament no s'han satisfet totes les expectatives i les reticències de molts països emergents han impedit fer encara un pas més, però l'acord obligarà tots els estats a fer passos en la mitigació del canvi climàtic, que ara ja és innegable però que no fa gaire temps encara era volgudament ignorat per grans potències i poderosos estats emergents. El compromís per mantenir l'escalfament global per sota dels 2 graus i la voluntat de fer esforços per limitar l'increment a 1,5 graus és cabdal, com ho és el compromís adoptat finalment pels EUA i la Xina, països que hauran de fer molts esforços per complir el que ahir es va signar a París.

L'acord de París és, per tot això, transcendental i es convertirà en històric si es compleix, perquè significarà el començament d'una nota etapa, amb el compromís de rebaixar l'escalfament global i arraconar progressivament les emissions fòssils. El president François Hollande va definir l'acord com una ocasió per canviar el món i va instar els representants dels 195 països presents a fer-ho possible. Laurent Fabius, president de la cimera, va qualificar el text aprovat d'“ambiciós, dinàmic, diferenciat i jurídicament vinculant”. Segurament caldria haver anat una mica més enllà i no és el millor acord, però aquest primer tractat internacional sobre el canvi climàtic ha arribat al millor acord possible i això ja és molt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia