Editorial

Uns riscos suportables per al 2016

L'any 2015 ha estat, en general, un bon any econòmic, perquè s'han registrat notables taxes de creixement, i la taxa d'atur, tot i que elevada, ha disminuït. Aquesta última fita, però, s'ha d'examinar amb prudència, ja que un factor que ha contribuït a aquesta reducció ha estat, a més de la creació d'alguns llocs de treball, la disminució de la població activa. L'economia catalana, com l'espanyola, s'ha vist afavorida per factors aliens: uns tipus d'interès baixos i un preu del petroli també baix, entre d'altres. A això cal sumar-hi una moderació salarial imposada per les circumstàncies i el nou marc laboral. Tot plegat ha servit per impulsar les exportacions i atreure inversions.

Falta saber si aquest marc tan positiu per a l'economia es mantindrà durant el 2016. Hi ha importants riscos. Per exemple: els Estats Units han decidit posar fi a l'era del dòlar barat. D'una banda, la divisa nord-americana s'encarirà, i això tindrà un efecte positiu en les exportacions europees. Però aquesta apreciació també implicarà un augment del preu del petroli i de les primeres matèries, de les quals Catalunya és molt dependent. A aquest factor s'hi podria afegir un cicle de turbulències monetàries, que podria obligar el BCE a prendre mesures lesives per a les economies dels països del sud d'Europa.

Malgrat tot, el missatge de fons ha de ser optimista. Tot i les di ficultats, Catalunya registra un creixement d'inversions rècord i un augment constant de les exportacions, prova que la seva xarxa industrial i de serveis encara és sòlida. Les crisis no ens haurien de fer por si, a més, Catalunya pogués determinar la seva política econòmica sense interferències que responen a interessos aliens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia