Editorial

La infanta no és diferent dels altres

La infanta Cristina continuarà asseguda al banc dels acusats pels judicis del cas Nóos però la decisió de l'Audiència de Palma de rebutjar l'aplicació de la doctrina Botín no servirà per redreçar la imatge d'un sistema judicial fortament qüestionat. Perquè pel camí ha quedat retratada la fiscalia, que no solament va declinar tirar endavant el procés contra la germana del rei, sinó que va intentar bloquejar la legítima acció de l'acusació particular representada pel sindicat Manos Limpias. Finalment, doncs, la infanta serà jutjada com qualsevol altre ciutadà, però això serà possible en contra del parer d'algunes institucions públiques, com ara l'advocacia de l'Estat, que han fet tot el possible perquè s'imposés el tracte de favor. Gràcies a aquesta vergonyosa actuació, hem constatat allò que els contribuents d'un dels països europeus amb més frau fiscal sempre havíem sospitat: Hisenda no som tots.

En aquest sentit, l'argumentació de l'Audiència de Palma recorda que els presumptes delictes de malversació de cabals públics, tràfic d'influències, blanqueig de capitals i frau a l'administració lesionen els interessos generals i justifiquen la participació de l'acusació particular en el procés. Per això Cristina de Borbó haurà de respondre del delicte de cooperació necessària en els negocis del seu marit, Iñaki Urdangarin. Almenys d'aquesta manera el tribunal torna a situar les coses al seu lloc quan la fiscalia i l'advocacia havien decidit mirar cap a una altra banda. Tot plegat, és clar, sense que en cap moment s'hagi de posar en perill el dret a la defensa que la infanta i el seu marit tenen garantit gràcies al marc constitucional. Ells i qualsevol altre ciutadà que hagi de retre comptes davant la justícia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia