Editorial

La cursa només ha començat

La cursa cap a la presidència dels Estats Units només acaba de començar amb els ‘caucus' d'Iowa, celebrats aquest dilluns, els resultats dels quals just poden marcar tendència i servir per destriar candidats entre republicans i demòcrates. Cal, per això, ser prudents en les valoracions i tenir en compte, sobretot, les característiques pròpies d'un estat del mig oest, bàsicament agrícola, de població blanca i protestant, força allunyat, doncs, dels paràmetres mitjans de bona part dels EUA. Queden, doncs, un munt de votacions en els pròxims mesos, en estats on es decideixen molts més delegats i amb una població molt més diversa i plural.

Malgrat tot, els resultats d'Iowa serveixen per aclarir les coses en cada bàndol. En el demòcrata, per exemple, per deixar fora de la cursa Martin O'Malley i per situar a primera línia Bernie Sanders, el senador progressista per Vermont, que dilluns va fer tremolar les cames de Hillary Clinton, la favorita encara, malgrat els resultats d'aquest dilluns, per endur-se la nominació. Clinton confia en el vot hispà i afroamericà, gairebé inexistent a Iowa, per imposar-se en el futur a Sanders, considerat massa a l'esquerra per molts votants i els mitjans de comunicació. Pel que fa als republicans, la victòria de l'ultraconservador Ted Cruz no hauria de sorprendre, perquè el senador per Texas ha realitzat una molt bona campanya a l'antiga sobre el terreny, lluny de la del seu rival Donald Trump, a qui haver estat sota els focus dels mitjans de comunicació gràcies als seus estirabots no li ha servit de gaire res. Just per guanyar d'un pèl Marco Rubio, també d'origen cubà com Cruz, però menys radical, que ha entrat amb força en la cursa republicana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia