Editorial

Catalunya atreu més inversions

El 2014 va ser un mal any per a Catalunya des del punt de vista de la inversió estrangera, ja que va experimentar un retrocés. El 2015, les coses van ser ben diferents, perquè aquest capítol va augmentar de gairebé un 58%, una taxa molt superior a la que es va registrar a Espanya. Una dada que, per ella sola, confirma que Catalunya conté una economia molt dinàmica comparable a les millors d'Europa. Les davallades i les pujades en la inversió estrangera són comprensibles: responen als cicles econòmics ben coneguts. A més, Catalunya és un país que compleix les lleis europees, cosa que continuarà fent quan declari la seva independència.

El més interessant de la inversió estrangera registrada és que es va adreçar a activitats productives. És a dir, a activitats que generaran llocs de treball i riquesa. Catalunya atreu inversions perquè és una societat dinàmica, amb un bon teixit industrial i amb unes universitats que formen una mà d'obra competent. És, a més, un territori amb un bon nivell de recerca i desenvolupament i on la investigació punta té una presència destacada. La seva posició geogràfica és bona. Ho seria molt més si estigués dotada de les infraestructures que Foment administra amb gasiveria.

El que resulta més hilarant és l'anàlisi oportunista que en fan les autoritats espanyoles. Si la inversió baixa, com va succeir al 2014, és perquè els inversors temen la inestabilitat derivada del sobiranisme. Si la inversió puja, com ara, és perquè els inversors donen per fet que la independència serà impossible. Les autoritats espanyoles que fan aquestes anàlisis de pa sucat amb oli s'han d'aclarir. Perquè les dues alternatives alhora no poden ser.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia