Editorial

Una UGT que vol ser més activa

Després de 26 anys, la UGT de Catalunya ha renovat el seu secretariat general. Josep Maria Àlvarez ha passat a la UGT estatal i per ocupar el seu lloc ha estat triat Camil Ros i Duran. La UGT, com tots els sindicats de classe, ha passat anys durs. La crisi econòmica els ha afectat no només com a organització, sinó també com a estructura de defensa dels drets laborals i socials dels treballadors. Però si d'alguna virtut ha fet gala la UGT les últimes dècades i, en especial, durant el període de crisi, ha estat de la responsabilitat.

Quan l'economia va començar a trontollar i el Partit Popular va aplicar les mesures més dures, el més fàcil hauria estat provocar un gran conflicte social. Hi ha qui critica els sindicats de classe, com ara la UGT, per no haver-ho fet. Però, tal com estava la situació fa uns pocs anys, conflictes llargs, generalitzats i explosius haurien tingut un efecte encara més destructiu. La UGT va apostar pel pacte, i tothom hi va sortir guanyant. A qui en va sortir perjudicat li semblarà poc o malament. Però la situació hauria estat molt pitjor sense el poder negociador sindical.

El nou secretari general ha explicat que la UGT se centrarà en les qüestions socials i laborals. Si retorna la prosperitat també és lògic que els beneficis arribin als treballadors i als desocupats que aspiren a deixar de ser-ho. La UGT, sense perdre la línia que la caracteritza, tindrà una posició més dura. Camil Ros avisa que el sindicat estarà més present en mobilitzacions concretes per recuperar drets laborals. No ha d'estranyar. Els sindicats van néixer per defensar els drets dels treballadors i guanyar-ne de nous. El que cal és que tal feina es faci amb la negociació i el pacte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia