Editorial

El BCE torna a quedar-se a mig camí

Els bitllets de 500 euros, tota una novetat en molts països de la Unió Europea quan es van introduir, se'ls acusa de ser el principal agent de l'economia submergida i de les transaccions relacionades amb la delinqüència. Davant d'aquesta situació, fa temps que se sentien veus que en reclamaven la desaparició, una possibilitat que provocava el disgust d'Alemanya. Doncs bé: davant les posicions antagòniques, el consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) ha actuat com de costum: quedant-se a mig camí.

El BCE va deixar d'imprimir els bitllets de 500 euros el 2014, i no tornarà a imprimir-ne mai més. Però les remeses que conserva es posaran en circulació fins a l'any 2018. Posteriorment, els bitllets s'aniran retirant a poc a poc. Ara bé: aquests bitllets de 500 euros no perdran mai la seva validesa i sempre seran moneda de curs legal. Això vol dir que si anys després del 2018 alguna persona vol utilitzar un bitllet de 500 euros per fer una transacció, tal moneda haurà de ser admesa obligatòriament.

Si el BCE volia emetre un missatge contra l'ús irregular del bitllet lila, en tenia prou amb decretar la fi de la seva funció com a moneda de curs legal a partir d'una data determinada, perquè això obligaria que afloressin tots, fos quin fos el seu origen. També és discutible que la mesura del BCE serveixi per posar fi al diner negre. Només obligarà a buscar alternatives, com per exemple els bitllets de 200 euros. És a dir, que en tot cas incomodarà els que utilitzin els bitllets de 500 euros, però res més. Si es vol avançar en la lluita contra el diner negre, la solució és, tot i alguns punts en contra, apostar per les transaccions electròniques, tal com fan alguns països nòrdics d'Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia