Editorial

El pacte seguirà sent necessari

Quan falten cinquanta dies per a la repetició de les eleccions espanyoles a conseqüència de la impossibilitat de les formacions amb més representació d'arribar a un acord per formar govern, enquestes com la feta pública ahir pel CIS confirmen el que era de preveure: de les urnes no en sortirà cap majoria clara, cosa que farà necessari un pacte per a la investidura. El PP, segons el CIS, tornarà a guanyar el 26-J i mantindrà la distància de sis punts respecte de la segona força, el PSOE, tot i que es podria produir un sorpasso si fructifica el més que possible acord de Podem i IU, que juntament amb les confluències superarien els socialistes. Són precisament IU i Ciutadans les formacions espanyoles que surten menys perjudicades del fracàs de les negociacions per teixir un acord, si bé cal destacar que l'enquesta es va dur a terme a principi d'abril, quan van fracassar els contactes entre el PSOE i Podem. En el cas català, es dibuixen pocs canvis. En Comú Podem es manté com primera força, seguida d'ERC, que guanya unes dècimes, i de Democràcia i Llibertat.

Dels resultats es desprèn que l'endemà del 26-J es repetirà pràcticament l'escenari del 21-D, de manera que els partits amb possibilitats de formar govern hauran de fer valer una maduresa democràtica de la qual no han fet gala en els últims quatre mesos per assolir un pacte. Hauran de saber interpretar el que els demanen els ciutadans i estar a l'altura després del fracàs que ha suposat la convocatòria de noves eleccions. La falta de voluntat per al diàleg expressada fins ara hauria de donar pas a la recerca dels consensos necessaris, com passa a la majoria de països de la UE, per dotar l'Estat espanyol d'un govern estable. Com s'ha sabut fer a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia