Editorial

Els concerts a l'escola diferenciada

A Catalunya són una minoria, però ja han merescut un debat parlamentari. Es tracta de saber si les escoles diferenciades; és a dir, aquelles en les quals els nois i les noies no es barregen a les aules, són mereixedores o no que se les allargui el concert públic. Com que l'escola catalana, en principi, aposta per la coeducació, sembla que aquestes escoles no haurien de rebre cap ajut públic. Però aquestes escoles funcionen perquè les demanen les famílies en exercici de la seva llibertat d'elecció. I també funcionen perquè, tot i separar nois i noies, no contradiuen els valors continguts a les lleis catalanes.

A Catalunya, el debat apareix enverinat pel fet que aquestes escoles estan vinculades a una organització religiosa molt concreta. En altres països d'Europa el debat s'ha fet i s'ha tancat en un clima més asserenat perquè no hi apareix tal circumstància religiosa. Ara bé: els diferents estudis afirmen, en contra del que diuen els defensors de l'escola separada, que no hi ha diferències rellevants de rendiment entre els alumnes d'aquestes escoles i els de les coeducatives. En tot cas, les diferències serien atribuïbles a la renda de les famílies, i no tant al model educatiu.

Hi ha un corrent que aposta per eliminar els concerts ara mateix. A banda que això trencaria el principi de seguretat jurídica, obriria un perillós precedent, segons el qual es podria privar del concert totes les escoles que tinguessin un model contrari a la ideologia de la majoria parlamentària de torn. Si el concert s'ha d'eliminar, congelar o mantenir és una decisió que ha d'anar precedida d'un debat seriós en el qual s'han d'aportar arguments pedagògics i en què s'hauria de fer abstracció d'altres de més ideològics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia