Opinió

A la tres

No vols caldo? Dues tasses!

“La millor resposta a la reacció de l'Estat al 9-N és cada cop més clara: un altre 9-N, però aquesta vegada com a referèndum vinculant

Si una consulta com la del 9-N del 2014 ha acabat com ha acabat (amb Mas, Ortega i Rigau pendents de judici, i amb Homs declarant ahir al Suprem), queda clar que no hi ha res a fer. Mai, mai, l'Estat obrirà la porta a un referèndum acordat (sembla estrany que a hores d'ara els comuns encara hi creguin, no em cansaré de dir-ho), i tot el que ens pugui dir amb relació a aquest cas serà donar-nos peixet. No només no ens entenen i no fan cap esforç per fer-ho sinó que, com els va dir ahir Homs, ja fa temps que han mobilitzat tots els aparells de l'Estat, tots, inclòs el judicial, per anar-nos a la contra. L'exconseller de la Presidència Francesc Homs ahir es va quedar tan ample. Pit i collons, se'n diu del que va fer ahir. Perquè no recordo gaires casos en què s'hagin dit les coses tan clares, tenint en compte, és clar, que ho deia davant d'un jutge. Va acusar l'aparell judicial d'estar al servei del PP, els va dir que eren poc demòcrates i no va tenir pèls a la llengua ni davant del Suprem ni davant dels periodistes catalans i espanyols que el van escometre amb preguntes en sortir. El govern del PP mai es va arribar a imaginar que faríem un 9-N, i quan s'ho va veure a venir no va tenir nassos d'aturar-ho. Els va produir tanta ràbia, tanta (què s'han cregut, aquests, de no obeir-nos), que van activar els mecanismes judicials oportuns i els FdesDíazGate que calguessin. Arribats a aquest punt, en què la plana major d'un govern s'ha d'asseure al banc dels acusats per haver posat urnes, no hi ha marxa enrere. A hores d'ara, com que mai ens reconeixeran la capacitat de poder-hi negociar de tu a tu, probablement estem davant d'allò del “no vols caldo? Dues tasses!” Vull dir que, si vam fer un 9-N, ara n'hauríem de fer un altre, però aquest cop en forma de referèndum, i vinculant. El mateix Homs deia dissabte que l'experiència del 9-N potser faria possible fer ara un RUI. Junqueras s'hi ha mostrat partidari i de la CUP ja ni en parlem. Analitzin, doncs, molt bé, si la millor resposta no seria aquesta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia