Opinió

A la tres

Confiança

“La CUP ha conclòs aquest estiu que Puigdemont va de veres i li farà confiança, almenys temporalment

Confiança. Aquesta serà una de les paraules de la setmana, un cop el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va escollir la qüestió de confiança, una fórmula inèdita al país, per refermar-se en el càrrec després que tots els grups, però fonamental el que ha de ser el seu principal soci aquests 18 mesos, la CUP, es negués a tramitar els pressupostos al Parlament. Puigdemont va apostar, de fet, per una fórmula amb un alt simbolisme –és una espècie de debat d'investidura bis en què podrà tornar a fixar els objectius de Junts pel Sí– i que lligués la CUP més enllà de grans cimeres i acords. Ara per ara, el president té garantits els 72 vots que li permetran superar la qüestió de confiança i evitar unes eleccions anticipades, ja que els cupaires ja van indicar que, a hores d'ara, no veien cap element que demanés uns comicis anticipats just abans de la Diada, i van anunciar el seu vot favorable al president.

Una altra cosa és si aquest vot favorable es pot equiparar al fet que hi ha confiança, el curiós nom que té aquesta fórmula política que el Parlament català no ha viscut mai encara. La resposta a la pregunta seria que sí, si ens fixem només en la votació i el seu perquè, i no, de cap manera, si és en genèric. Respecte al futur més immediat és evident que les relacions entre l'actual president de la Generalitat i la CUP –si més no el seu grup parlamentari– són millors que amb l'anterior. Després de parlar-hi en directe, i com li va passar a Pedro Sánchez i va explicant a qui el vol escoltar per Madrid, van veure clar que Puigdemont va de veres. A més, els contactes entre la CUP i l'entorn del president d'aquest estiu –per molt que alguns continuen volent contaminar l'ambient negant-los– han anat molt bé en la línia, justament, de guanyar confiança.

I la confiança a llarg termini? La CUP i el sector que realment treballa per la independència del PDC tenen clar que estem molt a prop, o si més no en un moment clau, i tot i que confiança és una paraula massa contundent entre dues visions polítiques tan allunyades, estan disposats a explorar-la, almenys durant uns mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia